Ann-Sofi Backgren

Byn till Bryssel

Medborgarperspektivet - bottom-up
EU understryker hur viktigt det Àr att upprÀtthÄlla en dialog med EU-medborgarna.
- Jag har gjort en mental och professionell resa frĂ„n byn i Österbotten till den internationella arenan.  Jag har varit pĂ„ PRAO ute i Europa i över 10 Ă„rs tid, nu Ă€r jag beredd att kliva in i jobbet pĂ„ allvar, pĂ„ heltid som europaparlamentariker.

Minoriteter
I Europa bor mÄnga olika minoriteter. Jag Àr en av dem. Genom mitt förtroendeuppdrag ute i Europa har jag kommit i kontakt med mÄnga andra minoriteter som jag samverkat med. Det vill jag ocksÄ jobba med framöver.
- Jag Àr beredd att vara den finlandssvenska rösten och representera Sfp i den liberala gruppen.

GrÀnsregioner i Europa bÀr pÄ sÄr frÄn krigsperioder
Som jag ser det sÄ innehar grÀnsregioner en speciell och viktig roll i att bidra till att bygga upp ett starkt och konkurrenskraftig Europa. Lobbyingen i AEBR genom tiderna har gett resultat. Idag erbjuder EU finansierings- och utvecklingsprogram sÄsom INTERREG och Grannskapsprogrammet.
- Även i nĂ€sta EU-period behövs dylika instrument.

MÄngsidiga nÀringar

Europa och vÀrlden upplever en finanskris. För att skapa vÀlfÀrd och arbetstillfÀllen behövs företagsamhet och satsningar pÄ utbildning och forskning. Den mÄngsidiga landsbygden och smÄföretagarverksamheten Àr en viktig del av den framtida EU-jordbrukspolitiken. Men vi ska inte glömma den lokalt producerade maten. Den bör vi slÄ vakt om.
- vi behöver en jordbrukspolitik som Àr i samklang med den övriga landsbygdsbefolkningen.

Miljö- och klimatfrÄgor
MiljöfrĂ„gor strĂ€cker sig över vida grĂ€nser. HĂ€r behövs gemensamma Ă„tgĂ€rder över nationsgrĂ€nserna. Energi Ă€r starkt förknippad till miljö. FrĂ„n Österbotten finns alla förutsĂ€ttningar att bidra till nya innovativa energilösningar.

-->